Vuodet 2016-2009

Kielet

GRILLI-ILTA, RIISTARUOKAA GRILLISTÄ

Aika:  21.7.2016 klo 18: -
Paikka:  Maatila Liha – Meronen Metsolankuja 95, Virenoja Orimattila

Illan ohjelmassa valmistetaan riistaruokaa grillissä. Kurssin ohjaajana toimii Juha Meronen.
Kurssimaksu sisältää opetuksen grilliruokailun, salaatin ja kahvit.

Ilmoittautumiset 10.7. mennessä,
Tarja Nihtilä
tarja.nihtila@gmail.com
050 569 9160

Kurssimaksu 20,00 €/henkilö käteisellä kerätään paikanpäällä .

 

 

VUODET 2015-2009

 

GRILLI - ILTA

RIISTARUOKAA GRILLISSÄ

To 16.7.2015 klo 18.00 -

Paikka: Maatila Liha – Meronen Metsolankuja 95, Virenoja Orimattila

Opastus: Orimattila – Lahti tieltä Suoramyyntipiste

(Suoramyyntipiste avoinna ennen kurssin alkua)

KURSSIN VETÄJÄ: Juha Meronen ja alan asiantuntija.

 

ILLAN OHJELMASSA VALMISTETAAN JUHAN YM. OPASTUKSELLA

 

RIISTAISIA GRILLI HERKKUJA

KURSSIMAKSU 18 € SIS. OPETUKSEN GRILLIRUOKAILUN, SALAATTI JA KAHVIT

(Tarja ja Eija kerää kurssimaksun paikan päällä).

ILMOITTAUTUMISET 1.7. MENNESSÄ:

Naistoimikunnan phj. Tarja Nihtilä mp. 050 569 9160

E-mail: tarja.nihtila@gmail.com

 

TERVETULOA!

SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON UUDENMAAN PIIRI RY / NAISTOIMIKUNTA

Lue lisää:

 

16.7. klo 18.00-

Maatila Liha Meronen, Metsolankuja 95, Virenoja

RIISTARUOKAA GRILLISTÄ

Kurssilla näytetään ja opastetaan kuinka riistanlihasta valmistetaan ruokaa ja kaikki osallistujat pääsevät myös nauttimaan maksua vastaan riistaillallisen.

Tarja Nihtilä

050 5699160

tarja.nihtila@gmail.com

 

________________________________________________________________

 

Elokuussa järjestetään toinen RIISTARUOKAA GRILLISTÄ tapahtuma Inkoossa.

 

4.8.2015 Klo 17.00 

Viltgården

Mariebergintie 89

Inkoo

  

RIISTARUOKAA GRILLISTÄ

Kurssilla näytetään ja opastetaan kuinka riistanlihasta valmistetaan ruokaa ja kaikki osallistujat pääsevät myös nauttimaan maksua vastaan riistaillallisen. 

Tomas Landers

Puh: 050 350 0760

tomas.landers@live.fi

 

 

VUOSI 2014

GRILLI - ILTA RIISTARUOKAA GRILLISSÄ

To 24.7. 2014   klo 18.00 -

Naistoimikunnan järjestämällä Riistaruokaa Grillissä -kurssilla oli aurinkoisessa ja lämpöisessä kelissä 70 henkilöä ruokailemassa Maatila Liha-Merosen pihapiirissä. Grillausohjeita tuli taas vaikka kuinka paljon ja maistettavana oli niin jänistä,hirveä, riistalintuja kuin riistamakkaroitakin.

Oheisena kuvia tapahtumasta.

 

Paikka:  Maatila Liha – Meronen  Metsolankuja 95,  Virenoja Orimattila

Opastus: Orimattila – Lahti tieltä Suoramyyntipiste

Suoramyyntipiste avoinna illan aikana.

KURSSIN VETÄJÄ:  Juha Meronen ja alan asiantuntija.

ILLAN   OHJELMASSA VALMISTETAAN  JUHAN  YM.  OPASTUKSELLA  GRILLI HERKKUJA ja mm. VILLISIKAA GRILLISSÄ.

( Taina Vuorimies kertoo liiton lähiruoka projektista.) 

KURSSIMAKSU  18 €   SIS. OPETUKSEN,  GRILLIRUOKAILUN, SALAATTI  JA  KAHVIT

(Tarja ja Eija kerää kurssimaksun paikan päällä).

 

ILMOITTAUTUMISET   1.7.  MENNESSÄ:

Naistoimikunnan phj. Tarja Nihtilä  mp. 050 569 9160

                                  E-mail: tarja.nihtila@gmail.com

 

Toiminnanjohtaja        Pertti Oksanen   mp. 0400 459 222

                                    E-mail pertti.oksanen@phnet.fi

 TERVETULOA !

SUOMEN  METSÄSTÄJÄLIITON  UUDENMAAN PIIRI RY / NAISTOIMIKUNTA

 

 

GRILLI - ILTA RIISTARUOKAA GRILLISSÄ

 To   18.7. 2013   klo 18.00 –

 Kuvia tapahtumasta tästä:

 

Paikka: Maatila Liha – Meronen  Metsolankuja 95,  Virenoja Orimattila

Opastus: Orimattila – Lahti tieltä Suoramyyntipiste

(Suoramyyntipiste avoinna illan aikana)

KURSSIN VETÄJÄ:  Juha Meronen ja alan asiantuntija.

ILLAN OHJELMASSA VALMISTETAAN JUHAN  YM OPASTUKSELLA GRILLI HERKKUJA ja mm. VILLISIKAA GRILLISSÄ.

KURSSIMAKSU 15 €   SIS. OPETUKSEN,  GRILLIRUOKAILUN, SALAATTI  JA  KAHVIT

(Tarja ja Eija kerää kurssimaksun paikan päällä).

 ILMOITTAUTUMISET   1.7.  MENNESSÄ:

Naistoimikunnan phj. Tarja Nihtilä  mp. 050 569 9160   E-mail: tarja.nihtila@gmail.com

Toiminnanjohtaja Pertti Oksanen   mp. 0400 459 222 E-mail pertti.oksanen@phnet.fi

 TERVETULOA !

 SUOMEN  METSÄSTÄJÄLIITON  UUDENMAAN PIIRI RY / NAISTOIMIKUNTA

  Lue lisää:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Vuosi 2012
Metso ja jänis pääosassa

Torstai-iltana (19.7.) olivat metso ja jänis pääosassa uusina riistaruokakurssin raaka-aineina Orimattilassa. Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin Naistoimikunta ry järjesti neljättä kertaa Riistaruokaa grillissä – koulutustilaisuuden Maatilaliha - Merosen pihassa. Myös hirvi, villisika, ankka ja poro olivat mukana lihatarjonnassa. Runsaat viisikymmentä osanottajaa oli kokoontunut kuulemaan keittiömestari Jukka Turtan ohjeita kuumana hehkuvan grillin äärelle. Joukon ikäjakaumassa oli tapahtunut edellisvuosiin verrattuna merkittävä muutos, monia nuoremman metsästäjäkaartin edustajia kotihengettärineen oli ilo nähdä paikalla. Tilaisuuden avasi mainitun Naisjaoston puheenjohtaja Tarja Nihtilä ja Uudenmaan Metsästäjäpiirin tervehdyksen tilaisuuteen toi puheenjohtaja Timo Tanner.

 

Aluksi Jukka Turta antoi ohjeita grillin käytöstä kerraten viime vuonna opettamaansa. Samalla hän levitteli jo grillin ritilälle valmiiksi paloiteltuja metsäjäniksen lihoja. Näitä ensin, koska jänis tämänkertaisista raaka-aineista vaatii pisimmän kypsennysajan. Iisalmen seudulta tuotuja ankanlihoja hän asetteli seuraavaksi paistinpannulle, koska ei haluttu toisintoa edellisvuoden rasvaleimahduksesta. Tämän iltaisen metson oli tilan emäntä saanut lahjaksi pohjoisen lintumetsillä menestyksellä vierailleelta perhetutulta. Sen Jukka nosti kypsymään kynittynä ja kokonaisena, tosin linnun siivet ja koipilihat hän oli irrottanut ja asetteli ne ritilälle erikseen. Viron puolelta metsästetyn viilisian niskalihoista hän oli rakentanut etukäteen sienillä maustetun rullan, jonka sovitti vielä vapaalle tilalle.

 

Tässä vaiheessa keittiömestarimme antoi ohjeita riistaruoan maustamisesta, painottaen lihan oman makuaromin säilyttämistä. Suomen luonnossa kasvavat monet yrttimausteet ovat parhaita riistan oman maun jalostajia. ”Äijämeininkiin” kuuluvat chilit ja muut voimakkaat mausteet eivät sovi riistaruokiin ja riistalihan marinointiakaan kokkimme ei suosittele. Lihan pinnasta kuumille hiilille putoava marinadi saa aikaan kärytessään lihan makua heikentävää tuoksua. Jukka kehottikin kuulijoita hankkimaan jonkin yrttikirjan ja sen tietojen pohjalta kokeilemaan sekä sekoittelemaan omat mausteseoksiaan. Kokeillahan on yleensä salaiset omat reseptinsä ja maustamiskonstinsa. Tämän illan kokilla itsellään oli mausteseoksina keskenään sekoitettua valkopippuria ja merisuolaa, kehnäsieni- ja suppilovahverorouheseos, mustatorvisienirouhetta, rosmariinia ja hunajaa. Näitä hän sirotteli ja taputteli ritilällä olevien lihojen pintaan. Hunajalla hän loi makua erityisesti metson pintaan ja sai siihen pintalihan palamiselta ja kuivumiselta suojaavan hiukan kiiltävän kalvon.

 

Oli aika siirtää jäniksen lihat ja lintujen koipi ja siipilihat valurautaiseen pataan kannen alle kypsymään. Padan pohjalle valutettu ankanrasva estää lihoja palamasta ja tarttumasta pohjaan kiinni. Halutessaan jäniksen lihoille voi lirauttaa hiukan punaviiniä aromia jalostamaan. Vapautuneelle ritiläpinnalle Merosen Juha asetteli hirven entrecote-paistia suikaloituna pienemmiksi, 3-5 senttiä kanttiinsa olevina pötköinä. Tämä tehtiin käytettävän rajallisen ajan ja lihan nopeamman kypsymisen vuoksi. Viereen mahtui vielä muutamia ehkä parin sentin paksuisia peuran sisäpaistilevyjä.

 

Nyt sitten ”lintu uuniin” eli Jukka sirotteli mausteita metson pintaan ja käänsi sitten teräksisen kulhon sen päälle kumoon. Näin lintu kypsyy tasaisemmin eikä sen pinta kuivu liikaa. Saman asian voi toteuttaa myös foliolla, ellei sopivan kokoista kulhoa ole tarkoitukseen käytettävissä.

Isommallekin paistinpalalle voi tehdä samoin ja tuulisella säällä se on jopa suotavaa. Kypsennyslämpötila on n. 170 astetta tai hiukan korkeampi. Runsaat parikymmentä minuuttia ja uunin voi siirtää ritilän reunaosalle, jolloin lämpötila putoaa sadan asteen tienoille. Vapautuneelle tilalle Jukka nosti poronpaistin, joka on nopeasti kypsyvää lihaa.

 

Sivummalla ollut Merosen Juha oli siirtänyt tarjoilupöydälle vaimonsa sisätiloissa laatimia salaattikulhoja ja leipäkoreja, samanaikaisesti Tarja puolestaan asetteli esille ruokajuomia; vettä ja mehua sekä valkoviininä tällä kertaa chardonney - tyyppinen australialainen Kangaroo Ridge,ja punaviininä chiras cabernet -tyyppinen Rain Dance.

 

Ennen ruokailun aloittamista kokkimme kertoi, että näin kesäiseen aikaa tarjolla oleville lihoille sopii tumma espanjalaistyyppinen kevyt kastike ja syksyllä on parempi tehdä vaalea kermaisempi ja rasvaisempi kastike.

Aromiaineina näihin ovat erinomaisia mm. lihaliemi, homejuusto, timjami ja pihlajanmarjahyytelö, Kokeilemalla löytyy varmasti sopiva makuelämys.

 

Ennen ruokailun aloittamista Jukka vastaili läsnäolijoiden esittämiin liharuokien valmistamiseen liittyviin kysymyksin. Esimerkiksi voimakkaanmakuisen lihan aromeja voi lieventää happokäsittelyllä, vaikkapa sitruunamehulla tai sen kuorella. Toista kysyjää Jukka neuvoi raakakypsyttämään hevosen lihaa vakuumissa paketissa parisen viikkoa huoneenlämmössä, jolloin se merkittävästi mureutuu. Sen jälkeen sen voi vaikka tarvittaessa pakastaa.

 

Ja sitten syömään väki asettui jonoksi, Jukka ja Juha ryhtyivät leikkelemään makupaloja ohikulkevien lautasille Tarjan auttaessa juomien annostelussa. Ruokailun päätteeksi oli vielä perinteisesti kahvia ja lähitilalta tutuja mansikoita. Säiden valtias suosi tällä kertaa tapahtumaa, aurinkoisen illan päätteeksi vettä alkoi ripsoa taivaalta vasta, kun lähdimme ajelemaan kylläisinä kotiinpäin.

 

Antti Nikkinen

                                                                                                                                                                                                                                                       

 

GRILLI - ILTA  
RIISTARUOKAA GRILLISSÄ To   19.7. 2012   klo 18.00 -

 

Paikka:  Maatila Liha – Meronen  Metsolankuja 95,  Virenoja Orimattila

Opastus: Orimattila – Lahti tieltä Suoramyyntipiste

(Suoramyyntipiste avoinna illan aikana)

KURSSIN VETÄJÄ:  Juha Meronen ja alan asiantuntija.

ILLAN   OHJELMASSA VALMISTETAAN  JUHAN  YM.  OPASTUKSELLA   GRILLI HERKKUJA ja mm. VILLISIKAA GRILLISSÄ.

 

KURSSIMAKSU 15 €   SIS. OPETUKSEN,  GRILLIRUOKAILUN, SALAATTI  JA  KAHVIT 

(Tarja ja Eija kerää kurssimaksun paikan päällä).

ILMOITTAUTUMISET   1.7.  MENNESSÄ:

Naistoimikunnan phj. Tarja Nihtilä  mp. 050 569 9160

E-mail:  tarja.nihtila@gmail.com

Toiminnanjohtaja        Pertti Oksanen   mp. 0400 459 222             

E-mail pertti.oksanen@phnet.fi

 

TERVETULOA !

SUOMEN  METSÄSTÄJÄLIITON UUDENMAAN PIIRI RY / NAISTOIMIKUNTA

                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

Riistaruokaa Grillistä 14.7.2011

Liekitettyjä hanhenkoipia ja muita riistaherkkuja

 

Tämän vuoden Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin Riistaruokaa grillistä -tapahtuma alkoi viime torstaina (14.7.) Orimattilassa näyttävästi. Ennen tilaisuuden alkua kuusikymmenpäinen osallistujajoukko sai nähdä komeat miehenkorkuiset liekit, kun esivalmistelussa olevista hanhenlihoista valunut rasva leimahti grillissä tuleen. Keittiömestari Jukka Turta oli kuitenkin tilanteen tasalla ja nosteli pikaisesti lihat pois liekeistä ja ryhtyi laannuttelemaan vedellä ylikuumentunutta grilliä. Hehkuville hiilille roiskuteltiin hiukan vettä ja liekit sammuivat. Lihat kypsennettiin Tilateurastamo Liha-Merosen pihalla Juha Merosen vahtiessa vesiastian kanssa vieressä uusien leimahdusten varalta.

 

Varsinaisen tapahtuman avasi Uudenmaan piirin Naistoimikunnan puheenjohtaja Tarja Takamaa ja piirin puheenjohtaja Timo Tanner lausui muutaman sanan ajankohtaisista asioista. Keittiömestari Jukka Turta ryhtyi kertomaan riistalihan – tällä kertaa riistalintujen eli hanhen ja ankan - valmistuksesta grillissä. Mukana oli myös hiukan villisian kassleria ja hirven sekä metsäkauriin ulkofileitä.

 

Lintujen lihoja maustettiin kypsentämisen aikana appelsiinin mehulla ja raastetulla appelsiinin kuorella sekä keittiömestarin suolasta, rosmariinista ja mustatorvisienirouheesta sekoitetulla mausteseoksella. Yleensäkin riistalihan mausteet pitäisi hakea ko. eläinten elinpiiristä; katajan oksia ja marjoja sekä luonnossa kasvavia yrttimausteita voi käyttää. Ellei metsästäjää onnestaisi, hanhen ja ankan lihaa saa nykyään jo helposti kaupastakin.

 

Kokkimme oli valmistanut myös pari ankkaa kokonaisina uunissa ja uunivuoassa olivat rasvan seassa makua antamassa linnun luut ja sisäelimet eli kaulat ja siivet sekä kivipiirat, maksat ja sydämet.

 

Hanhenrasvahan on erinomaista paistamiseen, jopa niin hyvää että se kannattaa ottaa talteen ja säilöä ja käyttää myöhemmin muiden, kuivempien riistalihojen valmistamisessa. Hanhen rasvaa on saatavissa kaupasta myös purkitettuna. Ellei hanhenrasvaa ole käytettävissä, esim. metson kypsentämisessä uunissa voi linnun peittää ohuilla silavaviipaleilla ja luoda näin uusia makuelämyksiä.

 

Ruoan valmistusta katsellessa ja tuoksuja haistellessa alkoi yleisö jo liikehtiä rauhattomana, niinpä tarjoilupöydälle kannettiin esille salaatteja ja hanhenrasvassa uppokypsennettyjä uusia perunoita.

 

Jukka Turta oli valmistanut lihojen kastikkeeksi kermaisen riistakastikkeen, joka oli hiukan raskaanoloinen näin kesäkastikkeeksi. Opastuksen tarkoitus oli kuitenkin antaa ohjeita syksyn lintusaaliiden valmistamiseen. Kastikkeen raaka-aineina olivat kerma, lihaliemi, pihlajanmarjahyytelö ja aurajuustorouhe sekä katajanmarjat ja rosmariini.

 

Merosen Juha ryhtyi leikkelemään lihoja siivuiksi ja yleisö asettui jonoksi keräämään herkkuja lautasilleen. Perinteisesti oli mahdollisuus jalostaa ruokanautintoa veden sijasta joko valko- tai punaviinillä.

 

 Nautinnollisen illan päätti kahvitarjoilu raikkaiden mansikoiden kera.

 

 Antti Nikkinen

Lue lisää:

                                                                                                                                                                                                                                                        

 

GRILLI - ILTA

RIISTARUOKAA GRILLISSÄ

To 15.7. 2010 klo 18.00 –

Paikka: Maatila Liha – Meronen Metsolankuja 95, Virenoja Orimattila

Opastus: Orimattila – Lahti tieltä Suoramyyntipiste

(Suoramyyntipiste avoinna illan aikana)

KURSSIN VETÄJÄ: Juha Meronen ja alan asiantuntija.

ILLAN OHJELMASSA VALMISTETAAN JUHAN YM. OPASTUKSELLA GRILLI

HERKKUJA ja mm. VILLISIKAA GRILLISSÄ.

KURSSIMAKSU 15 € SIS. OPETUKSEN, GRILLIRUOKAILUN, SALAATTI JA

KAHVIT

 (Tarja ja Eija kerää kurssimaksun paikan päällä).

ILMOITTAUTUMISET 1.7. MENNESSÄ:

Naistoimikunnan phj. Tarja Takamaa mp. 050 569 9160

E-mail: tarja.takamaa@gmail.com

Toiminnanjohtaja Pertti Oksanen mp. 0400 459 222

E-mail pertti.oksanen@phnet.fi

 

TERVETULOA !

SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON UUDENMAAN PIIRI RY /

NAISTOIMIKUNTA

                                                                                                                                                                                                                                                        

VUOSI 2009

 

Naistoimikunta järjestää grilli-illan. 

Aika: 16. heinäkuuta 2009 klo 18:00-

Paikka: Maatila Liha-Meronen, osoite Metsolankuja 95, Virenoja Orimattila. Opastus Orimattila-Lahti tieltä viitta suoramyyntipiste. Suoramyynti avoinna illan aikana.

Illan ohjelmassa Juha Meronen  valmistaa ja opastaa grilliruokien valmistusta mm. villisikaa.

Kurssimaksu 13€ sisältää opetuksen ja grilliruokailun, salaatin ja kahvit. Kurssimaksu kerätään paikanpäällä.

Ilmoittautuminen 1. heinäkuuta 2009 mennessä.

Tarja Takamaa mp. 050 569 9160, E-mail: tarja.takamaa@gmail.com

Lue lisää: 

 

Kurssi pidettiin ja kurssilaiset saivat kokeilta runsaasti tietoa riistaruokien grillauksesta ja valmistuksesta sekä lisäksi maittavan päivällisen.

Oheisena kuvia:

                                                                                                                                                                                                                                                        

Kuva vuoden 2008 kurssilta

 

 

 

suomi